Aktiviteter

Kommande

Mät din produktion – hitta outnyttjad kapacitet

7:e september 2022 kl 9:00

Seminarie på Vibracoustic AB i Forsheda (fysiskt och digitalt)

Vilken affärsnytta kan mätning av utnyttjandegrad ge ditt företag? Hur går man tillväga för att koppla upp maskinerna? Vad innebär TAK/OEE-mätning och vilka är fördelarna? Kraven på mätning och digital transparens ökar från köparföretagen. Hur kan vi rusta oss för detta och vad kan vi lära oss av andra?

Projektet Inkomst 4.0 inbjuder till seminarie på Vibracoustic i Forsheda om uppkopplade maskiner och optimering av utnyttjandegrad. Under dagen får vi veta hur man har optimerat sin produktion genom maskinuppkoppling, mätning och uppföljning.

Good Solutions förklarar hur deras system fungerar tekniskt och vad det finns för vinster med att mäta. Fordonskomponentgruppen ger oss en inblick i vad kommande krav innebär och vad vi bör göra för att vara fortsatt konkurrenskraftiga som underleverantörer.

Vi presenterar även arbetet inom ramen för Inkomst 4.0 och flaggar för vårt prova-på-projekt som kör igång nu under våren. Är ditt företag redo för maskinuppkoppling?

Läs mer och anmäl dig till seminariet

Seminarieserie öka maskinutnyttjandet

Våren 2022

Mer info kommer

Tidigare

Möt Inkomst 4.0 på
Elmia Subcontractor

9-12 November 2021

Du kan träffa Inkomst 4.0 på Elmia Subcontractor i Jönköping, där vi gärna pratar med dig om industriell digitalisering. Vi söker just nu företag som är intresserade av att bli pilotprojekt och ett exempel på intressanta områden är uppkopplade maskiner och digital maskinuppföljning.

Projektet Inkomst 4.0 har genomfört fem pilotprojekt under tre års tid och kan ge dig många tips, baserat på våra erfarenheter. Välkommen!

Vi rekommenderar också ett besök på Subcontractor Tech Arena, som kan ge dig många tips!

Läs mer om Subcontractor Tech Arena här

Subcontractor Tech Arena: Våga dela data!

10 November 2021 kl 11:00.

I en alltmer komplex värld gäller inte längre att “ensam är stark”. För att fortsätta att vara ett konkurrenskraftigt företag krävs samarbete med andra. Digitaliseringen gör det lättare att samarbeta och göra det på helt nya sätt, men det krävs tillit och mod att våga dela information med andra.

 

Medverkande:

Stefan Frylebäck, projektledare Inkomst 4.0, Almi Företagspartner Jönköping Marcus Holmberg, marknad och säljchef, Stoeryd

Victor Andersson, vd, ChainTraced

 

Moderator:

Magnus Mörstam, samordnare Subcontractor Tech Arena, Intelliger.

Stefan Frylebäck och Marcus Holmberg

Holsby Metall –AI och dataanalys hjälper dig att minimera produktionsstörningar

25 februari 2021 — Se inspelning

Många pratar om Artificiell Intelligens, dataanalys och maskininlärning. Men vilka fördelar kan de teknikerna ge den tillverkande industrin? Är tekniken mogen? Hur går man till väga för att införa tekniken?

test

Inkomst 4.0 har testat tekniken i skarpt läge på företaget Holsby Metall i Holsbybrunn. Under det här webbinariet berättar företaget själva om hur man gått tillväga och vilka erfarenheter man har.

Tenfifty har skapat pilotprojektets system för dataanalys och berättar mer om vilka möjligheter och begränsningar som finns. De berättar också om arbetet med dataanalys på Holsby Metall.

Werinova – Sensorer och IoT på dina maskiner ger dig transparens och mer koll på din produktion

26 November 2020 — Se inspelning

Detta Inkomst 4.0-seminarium arrangeras i samarbete med Werinova, RISE, Almi Jönköping och Mullsjö Utveckling. Seminariet har titeln “Werinova – Sensorer och IoT på dina maskiner ger dig transparens och mer koll på din produktion”.

Seminariet berör fler heta ämnen. Michael Bogren på Odette Sweden berättar om fordonsindustrins ansträngningar för att öka spårbarheten på fordonskomponenter, bla med hjälp av blockchain-teknik. Dessutom berättar Andreas Dahlqvist, som är programansvarig från Telia för 5G i Sverige, om status för införandet av 5G-teknik i Sverige.

Webbinarium med Jönköpings kommuns näringslivsavdelning om industriell digitalisering 

19 November 2020

Delta i Inkomst 4.0 webbinarium den 19 november. Många är nyfikna på industriell digitalisering, men är osäkra på vilken ände man ska börja. Vilken teknologi passar just mitt företag? Syftet med föreläsningen är att ge företag inom främst tillverkningsindustrin i Jönköpings kommun praktiska tips för hur de kan utveckla sitt företag digitalt och välja strategi.

I samband med din frukost får du möjlighet att lyssna på Inkomst 4.0s projektledare Stefan, Patrik Holst från Jönköpings kommun samt Mikael Ronder, VD Östrand & Hansen när de pratar digitaliseringstips.

Öppet seminarium med Qtech – maximera maskinutnyttjandet genom att företagskluster delar maskinbeläggningsdata

5 November 2020

Almis digitaliseringsprojekt Inkomst 4.0 har skapat ett företagskluster där Qtech, Axelent Engineering, Östrand & Hansen, Stoeryd och Turnab ingår.

Ur hållbarhetssynpunkt är det naturligtvis bäst om maskinerna används fullt ut och med den portal som Inkomst 4.0 har tagit fram är det enkelt för ett företag som har en beläggningstopp att kapa, att ställa en fråga via en digital plattform, för att se om något annat företag har tillgänglig kapacitet.

Detta pilotprojekt har varit ett samarbete med Science Park och Innovation Runway och är ett exempel på digitaliserad Gnosjöanda!

Stoeryd – Spara tid och pengar med integration av affärssystem mellan kund och leverantör

14 oktober 2020

Stoeryd AB i Tranås ville förenkla kommunikationen med sina kunder och kopplade samman sitt affärssystem med deras kund ComfortSystem. Vinsterna visade sig direkt och fler kunder håller nu på att anslutas till systemet. Låt dig inspireras av Stoeryds berättelse och seminariets föreläsare Gustav Rosén från Entiros i Tranås, Mathias Gyllensvärd från Orango och även Andreas Rickman från Comfortsystem. Information om seminariets agenda hittar du på anmälningssidan.

Seminariet sker i samarbete med Stoeryd, Tranås United, Almi Jönköping och RISE Research Institutes of Sweden.

Öppet seminarium hos pilotföretaget Hordagruppen AB i Värnamo

29 September 2020 — Se inspelning

Bättre processoptimering i din produktion med datadelning, IoT och AI. John Lejon på Hordagruppen och Marcus Nilsson på Gimic berättar om Hordagruppens digitala resa, där man installerat kameror i produktionslinan, som gör kontinuerlig kvalitetskontroll med hjälp av AI-bildbehandling.

Jon Lindén på EKKONO är också med och berättar om grunderna för decentraliserad AI för industrin. En introduktionsföreläsning du inte får missa!

Digitaliseringseminarie hos pilotprojektet HordaGruppen – hur digitalisering i praktiken kan stödja företags process- och kvalitetsoptimering

2019-12-17

Inkomst 4.0 arrangerade ett digitaliseringsseminarium, tillsammans med RISE och Skärteknikcentrum på HordaGruppen, där John Lejon och många andra spännande föreläsare berättade om sina erfarenheter. Det var ett stort engagemang hos deltagarna som under seminariet fick ställa frågor gällande digitalisering och diskuterade hur industrin bör digitalisera.

 

Bild: John Lejon visar en produktionscell med sensorer och AI.

Elmia Subcontractor mässan 2019

2019-11-12

Inkomst 4.0 höll flera uppskattade föreläsningar på IoT Arenan under mässan. Huvudtemat var digitalisering som ger konkurrenskraft. Föreläsningarna berörde allt ifrån praktiska tips på hur man börjar sin digitaliseringsresa till vad man ska tänka på när man ska investera i dataanalys och AI-system till sin produktion.

Möbelriksdagen 2019 – Almi skapar möjlighet för Industriell digitalisering

2020-03-21

Under möbelriksdagen bjöd Almi på två föreläsningar som hölls av Marcus Holmberg och av Mikael Jonsson på AD Plast.

Marcus Holmberg från Stoeryd Mekaniska föreläste om digital strategi. Stoeryd har digitaliserat produktionsstyrningen för att göra den så användarvänlig som möjligt. ‘One-click-solution’ har varit deras ledstjärna, användaren ska inte behöva klicka sig fram bland onödiga menyer och dialogfönster.

 

Mickael Jonsson från AD Plast föreläste om självgående truckar och berättade om hur de infört AGV (självgående) truckar för att förbättra arbetsmiljön, som en del i deras omfattande digitaliseringsstrategi.


Affärsracet 2018, Inkomst 4.0 – Digitalisering med Peter Bryntesson

2018-05-30

Peter Bryntesson, Senior Advisor and projektledare på Fordonskomponentgruppen (FKG), berättade om digitaliseringstrender i fordonsbranschen på Almis seminarie om industriell digitalisering. Detta presenterades på Affärsracet på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Affärsracet 2018 – Inkomst 4.0, Digitalisering med John Wibrand

2018-05-30

John Wibrand, Innovationsledare på Cybercom, visade under Almis seminarie exempel på industriell digitalisering. Detta presenterades på Affärsracet på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Almi – Inkomst 4.0 projektpresentation Elmia Subcontractor mässan 2018

2018-11-16

Almis digitaliseringsprojekt – Inkomst 4.0 – presenterades på Elmia Subcontractor 2018 i en intervju med projektledaren Stefan Frylebäck. Projektet handlar om att inspirera leverantörsföretag att börja jobba med industriell digitalisering, bl.a i syfte att höja sin konkurrenskraft.